Duidelijkheid voor bedrijven over afvalcontainers in Amsterdam

De maten van een afvalcontainer gaan over hoeveel erin kan. Bestelt uw bedrijf bijvoorbeeld een 4m3? Dan is deze in werkelijkheid 3m3. Dit komt omdat er tot iets over de rand mag worden geladen. Daarom past er iets meer in de container. Uw bedrijf of uw klant betaalt hier geen extra kosten voor.

Hoe zit het met annulering?

Moet u de opdracht afzeggen of heeft uw klant zich bedacht? Maar heeft u als bouw- of klusbedrijf de afvalcontainer wel al besteld? Dan kunt u bij het afvalcontainer bedrijf de bestelling alsnog annuleren. Als u dit te kort van tevoren doet, zullen er wel enige kosten in rekening worden gebracht. Als de klant de opdracht heeft geannuleerd is de rekening uiteraard voor de klant. Indien u zelf om bepaalde redenen de opdracht heeft geannuleerd, zullen de kosten waarschijnlijk voor u zijn. Het is vandaag de dag bij veel bedrijven mogelijk een annuleringsverzekering af te sluiten, waardoor u beschermd bent tegen onvoorziene situaties. Zo voorkomt uw bedrijf dat het zich blauw betaalt aan situaties die buiten u om gaan.

Legaal of illegaal?

Over het algemeen heeft u als bouw- en klusbedrijf geen vergunning nodig. Mocht er toch sprake zijn van een vergunning, dan is dit vaak de verantwoordelijkheid van de klant. Help uw klant hier dan wel even aan herinneren. Als uw bedrijf de afvalcontainer op het eigen terrein van de klant laat plaatsen is er nagenoeg nooit een vergunning nodig. Neem bij twijfel contact op met de gemeente waar u uw opdracht heeft. Alhoewel de verantwoordelijk van het aanvragen van een vergunning bij de klant ligt, kan u mogelijk als tussenpersoon toch aansprakelijk worden gesteld. Over het algemeen bepaalt u samen met de klant wat de locatie van de afvalcontainer zal worden. De chauffeur zal de container zo dicht mogelijk bij deze locatie proberen te plaatsen. Indien uw klant zelf een locatie in gedachte had die niet handig is, grijp dan op tijd in. U hoeft als bedrijf niet aanwezig te zijn als de afvalcontainer wordt geleverd. In een gewone situatie zet de chauffeur de container af bij de opgegeven locatie.

Genoeg ruimte de afvalcontainer

Er moet een ruimte van ongeveer 2,5 parkeerplek worden opengehouden voor het plaatsen van de afvalcontainer. Er moet namelijk ruimte zijn voor het indraaien van de vrachtwagen en voor het plaatsen van de container zelf. Het is van belang dat de aanrijroute vrij wordt gehouden, anders zal de vrachtwagen niet in staat zijn de container op de goede plaats te plaatsen. Het is naar inzien van de chauffeur om te bepalen hoe en of de container geplaatst kan worden. Indien hij de plaats niet geschikt acht dan zullen er kosten in rekening worden gebracht. Waarschijnlijk zullen deze kosten voor de klant zijn. Het is niet de bedoeling om de container na het plaatsen nog te verplaatsen. Er bestaat een kans dat de chauffeur hem niet meer kan meenemen op deze manier. Ook in dit geval zullen er kosten in rekening worden gebracht. Als u als bedrijf de container verplaatst, zullen deze kosten voor u zijn.